PO Mårtensson- grundare av Lotusmodellen

PO Mårtensson- grundare Lotusmodellen

Min då tragiska livsresa med alkohol och droger drog ned mig till avgrundens mörka botten. Jag hade förlorat allt och det fanns bara två vägar kvar; ta hjälp eller dö! Jag hade tur. Under mitt tillfrisknande tog jag beslutet att utbilda mig till alkohol- /drogteraput och hade då turen att träffa en man som heter Stig Lindqvist. Stig jobbade med denna typ av frågor på Scania i Södertälje där han hade byggt upp deras alkohol och drogpolicy. Med en tydlig handlingsplan skapade han utbildningar för chefer och medarbetare och han fångade upp problemen tidigt och såg till att det blev behandlingar. Stig var då under 90 talet en föregångare inom området och han blev min mentor och han vägledde mig in i ledorden ”kunskap och samverkan är nyckeln till resultat” som sedan blev grunden till Lotusmodellen. 2004 gick Stig hastig bort.

”Ur mörker kommer ljus” var ord jag fick höra från Stig. Dessa ord blev viktiga för mig och jag kände att jag ville göra skillnad. Jag hade kommit till en punkt då jag kände att jag ville och vågade skapa något eget utifrån vad jag själv gått igenom. Jag ville ta fram ett mer individanpassat program för personer med alkohol och drogproblematik där vi med tidiga insatser på arbetsplatser kunde förebygga problem genom att föra in kunskap på alla nivåer. Här växte Lotusmodellens digitala plattform fram och redan 2008 var jag igång med verksamheten.

Min egen behandling utfördes hösten 1995 på ett behandlingshem med 12 stegs programmet. Behandlingen skulle pågå 28 dagar men då jag var i så dåligt psykiskt skick så jag fick två månaders förlängning. Huvuddelen av behandlingarna var gruppterapi med några enstaka enskilda samtal. Jag kände mig kränkt för att jag inte förstod programmet men kämpade mig igenom allt, fast besluten att in falla tillbaka. Med denna bakgrund har jag skapat en rehabiliteringsform som bygger på det program jag själv gick igenom dock med en mer individ anpassad framtoning. Stegen är inte framgången utan det viktigaste är att utgå ifrån individen och jobba där tillsammans för att på det sättet hitta tillbaka till den person som finns där bakom allt det mörka. Jag kan med min egen erfarenhet i det sjuka, möta personen som befinner sig i mörkret, i förnekelsen, i sin abstinens och jag kan lugnt säga; Jag vet hur du har det. Jag vet hur du kämpar. Jag kan bekräfta ångesten, rädslan, förnekelse och lögner. Då jag med ödmjukhet möter dessa utsatta människor är min mörka sida en tillgång, vilket också de oberoende utvärderingarna visar.

AB Lotusmodellen       
Gesällvägen 2         
294 77 Sölvesborg      
0706-25 57 50             
p-o@lotusmodellen.se