”Ur mörker kommer ljus”

Lyssna till P-O när han berättar om sin livsdröm: att ge ut en bok om sina erfarenheter.

 

Boken Losersyndromet kom ut hösten 2020. I den berättar Lotusmodellens vd P-O Mårtensson utan omsvep sin historia, med avstamp i barndomshemmets missbruksmiljö. Den går att beställa enkelt genom ett mail till boken@lotusmodellen.se

Alkoholen och drogerna drog ned mig till avgrundens mörka botten. Jag hade förlorat allt och det fanns bara två vägar kvar; ta hjälp eller dö.

Men jag hade tur. Under mitt tillfrisknande tog jag beslutet att utbilda mig till alkohol- och drogterapeut och hade då förmånen att få träffa en man som hette Stig Lindqvist. Stig jobbade med denna typ av frågor på Scania i Södertälje där han hade byggt upp deras alkohol- och drogpolicy. Med en tydlig handlingsplan skapade han utbildningar för chefer och medarbetare; han fångade upp problemen tidigt och såg till att människor kom i behandling. Stig var då, under 90-talet, en föregångare på området. Han blev min mentor och vägledde mig till ledorden ”kunskap och samverkan är nyckeln till resultat”, som sedan blev grunden till Lotusmodellen. Jag har Stig att tacka för så oerhört mycket.

Mitt förflutna är en tillgång

”Ur mörker kommer ljus” var ord jag fick höra från Stig. Dessa ord blev viktiga för mig. Jag ville ta fram ett mer individanpassat program för personer med alkohol- och drogproblematik, där vi med tidiga insatser på arbetsplatsen kunde förebygga problem genom att föra in kunskap på alla nivåer. Redan 1997 var jag igång med verksamheten och ett decennium senare växte Lotusmodellens digitala plattform fram.

Jag kan, med min egen erfarenhet av det sjuka, möta personen som befinner sig i mörkret, i förnekelsen, i sin abstinens och jag kan lugnt säga: Jag vet hur du har det. Jag vet hur du kämpar. Jag kan bekräfta ångesten, rädslan, förnekelse och lögner. Då jag med ödmjukhet möter utsatta människor är mitt förflutna en tillgång.

Önskar dig allt gott,

//P-O

Vill du köpa boken? Skicka ett mail till boken@lotusmodellen.se